Meest gestelde vragen over zonnepanelen

Wanneer u overweegt om zonnepanelen aan te schaffen krijgt u veel informatie. Uiteraard ontstaan er ook allerlei vragen. Wij geven kort een overzicht van de meest voorkomende vragen en de antwoorden. Uiteraard kunnen wij op uw elke vraag een passend en persoonlijk antwoord geven.

1. Hoeveel zonnepanelen kunnen er op mijn dak?

Hoeveel zonnepanelen er geplaatst kunnen worden op uw dak is uiteraard per situatie verschillend. Het is voornamelijk afhankelijk van de oppervlakte (hoogte en breedte) van uw dak. Hierbij dient u rekening te houden met bijvoorbeeld dakramen, dakkapel en schaduwobjecten. Swinkels Solar bekijkt samen met u wat voor uw situatie de beste oplossing is.

2. Wat is en hoe werkt het salderen van stroom?

Als de zon volop schijnt en de zonnepanelen meer vermogen opleveren dan er wordt verbruikt, wordt het overschot terug geleverd aan het net. Als ’s avonds de zon is ondergegaan en de zonnepanelen niets meer opwekken wordt er vervolgens weer stroom afgenomen van het net. De terug levering en de afname mogen in Nederland tegen elkaar worden weggestreept. Dit wordt salderen genoemd en is wettelijk vastgelegd in de salderingsregeling.

Wat houdt de salderingsregeling in?

Iedereen met een aansluiting tot en met 3 x 80A komt in aanmerking
voor de salderingsregeling. Praktisch alle particuliere woningen komen hiervoor in aanmerking. Het betekent dat u voor uw terug geleverde stroom evenveel ontvangt als u betaalt (inclusief belastingen en transportkosten) voor de afgenomen stroom.

Kan ik salderen met alle energiemeters?

Het type energiemeter in uw meterkast bepaalt of de registratie van het salderen mogelijk is. In feite moet de energiemeter achteruit kunnen draaien. Het is daarbij niet verplicht dat u een slimme meter heeft.

Mag ik onbeperkt stroom salderen?

Sinds 2013 is er geen beperking meer aan de stroom die u mag salderen. U kunt alleen niet méér salderen dan u zelf verbruikt. Wekt u toch meer op dan u verbruikt, dan krijgt u van uw energieleverancier een terugleververgoeding. Deze is over het algemeen aanzienlijk lager dan u voor uw stroom betaalt, soms slechts € 0,05 per kWh (versus € 0,22 bij afname). Dat heeft te maken met het grote aandeel energiebelasting en BTW die er op stroom wordt geheven. De regering is voornemens de huidige salderingsregeling na 1 januari 2020 te wijzigen. Het is echter nog niet duidelijk hoe de nieuwe regeling er uit gaat zien.

3. Met welke merken werkt Swinkels Solar

Swinkels Solar vindt het belangrijk om u een vrijblijvende aanbieding te kunnen doen toegespitst op uw persoonlijke situatie en wensen. Om die reden werken wij met diverse (bekende) merken zonnepanelen en omvormers. Neem gerust contact met ons op!