Wanneer u overweegt om zonnepanelen aan te schaffen krijgt u veel informatie. Uiteraard ontstaan er ook allerlei vragen. Wij geven kort een overzicht van de meest gestelde vragen en de antwoorden daarop. Uiteraard kunnen wij u ook een persoonlijk antwoord en advies geven.

PV is een afkorting van 'PhotoVoltaic'.

Een fotovoltaïsche installatie (PV-installatie, ook wel zonnestroominstallatie of zonnepaneelinstallatie genoemd) zet zonlicht om in elektriciteit. Deze  installatie verzamelt energie afkomstig van de zonnepanelen in de vorm van gelijkstroom. Een omvormer zet die gelijkstroom vervolgens om in wisselstroom zodat u de energie in huis kunt gebruiken. Het overschot aan stroom wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.  

Hoeveel zonnepanelen er geplaatst kunnen worden is per situatie verschillend. Het is voornamelijk afhankelijk van de oppervlakte (hoogte en breedte) van uw dak. Hierbij dient u rekening te houden met dakramen, dakkapel en schaduwobjecten. Swinkels Solar bekijkt samen met u wat voor uw situatie de beste oplossing is. 

Swinkels Solar vindt het belangrijk om u een vrijblijvende aanbieding te kunnen doen toegespitst op uw persoonlijke situatie en wensen. Om die reden werken wij met diverse (bekende) merken zonnepanelen en omvormers. Enkele merken die door ons worden toegepast zijn Canadian Solar, Longi Solar, Hyundai, Suntech, LG enzovoorts. Wij maken gebruik van onder andere de omvormers van SolarEdge, Goodwe en Huawei. Ook Enphase/Envoy systemen zitten in ons assortiment. Meer weten? Neem gerust contact met ons op!

Eenvoudig gezegd zetten de zonnecellen in de panelen licht afkomstig van zonnestralen om in elektriciteit. In het geval van een centrale omvormer zet de omvormer zonnestroom (gelijkstroom) om in wisselstroom, die rechtstreeks ingevoerd wordt op uw installatie. 

Wanneer er micro-omvormers (Enphase systeem) worden toegepast, zetten de omvormers per paneel zonnestroom (gelijkstroom) om in wisselstroom die rechtstreeks ingevoerd wordt op uw installatie.

Zolang de zon schijnt, zal de installatie energie opwekken. Zonnepanelen wekken echter ook energie op bij minder zonnig weer, afhankelijk van de situatie leveren zonnepanelen op een bewolkte dag ongeveer 20% op ten opzichte van een zonnige dag. 

Op het moment dat u contact met ons opneemt zullen wij een afspraak met u inplannen om de situatie bij u ter plaatse te bekijken en uw wensen te bespreken. Aan de hand daarvan maken wij een vrijblijvende offerte. Het voordeel daarvan is dat we geen zaken missen die vanaf internet niet zichtbaar zijn of waarvan u misschien niet wist dat het belangrijk was voor de aanleg van zonnepanelen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het aanpassen van de meterkast. Wellicht zien wij ook mogelijkheden waaraan u zelf niet gedacht heeft. 

Als de zon volop schijnt en de zonnepanelen meer vermogen opleveren dan er wordt verbruikt, wordt het overschot terug geleverd aan het net. Als de zon 's-avonds is ondergegaan en de zonnepanelen niets meer opwekken, wordt er weer stroom afgenomen van het net. De teruglevering en de afname van het vermogen in Nederland worden tegen elkaar weggestreept. Dit wordt salderen genoemd en is wettelijk vastgelegd in de salderingsregeling. 

Wat houdt de salderingsregeling in?
Iedereen met een aansluiting tot en met 3x80A komt in aanmerking voor de salderingsregeling. Praktisch alle particuliere woningen komen hiervoor in aanmerking. Het betekent dat u voor uw terug geleverde stroom evenveel ontvangt als u betaalt (inclusief belastingen en transportkosten) voor de afgenomen stroom.

Kan ik salderen met alle energiemeters?
Het type energiemeter in uw meterkast bepaalt of de registratie van het salderen mogelijk is. In feite moet de meter achteruit kunnen draaien. Het is daarbij niet verplicht dat u een slimme meter heeft.

Mag ik onbeperkt stroom salderen?
Sinds 2013 is er geen beperking meer aan de stroom die u mag salderen. U kunt alleen niet méér salderen dan u zelf verbruikt. Wekt u meer energie op dan u verbruikt, dan krijgt u van uw energieleverancier een terugleververgoeding. Deze is over het algemeen aanzienlijk lager dan u voor uw stroom betaalt, soms slechts € 0,05 per kWh (versus € 0,22 bij afname). Dat heeft te maken met het grote aandeel energiebelasting en de BTW die er op stroom wordt geheven. De regering is voornemens de huidige salderingsregeling na 1 januari 2020 te wijzigen. Het is nog niet duidelijk hoe de nieuwe regeling er uit gaat zien. 

In uw zoektocht naar zonnepanelen bent u deze term vast wel een keer tegengekomen.
Om aan Tier 1 te voldoen moet de producent aan behoorlijk wat eisen voldoen. Zo moeten ze onder andere minimaal vijf jaar zonnepanelen produceren en veel investeren in research & development (R&D). De productie is volledig geautomatiseerd, zonder dat dat het effect op de kwaliteit heeft. Bij een geautomatiseerd proces worden minder productiefouten gemaakt, daarom is de kwaliteit van het paneel vaak hoger. Ook is de garantie vaak beter geregeld. 

Je mag er dus wel vanuit gaan dat de zonnepanelen met Tier 1 van goede kwaliteit zijn.